A boróka bogyók toxicitása

A jászoros bogyókat a növényi gyógyászatban használják, és bizonyos ételeket és gélt ízesítenek. Noha bogyóknak nevezik őket, ezek a kúp része, nem igaz bogyó. A legtöbb ember biztonságosan fogyaszthatja a boróka bogyókat az élelmiszerekben használt mennyiségekben, de néhány embernek elkerülnie kell a boróka gyógynövényeket fogyasztását.

Használat

Bár további kutatásra van szükség ahhoz, hogy megállapítsák, vajon a borók hatásosak-e bármilyen egészségügyi állapot kezelésére, a gyógynövények néha a menstruáció, a vizelethajtó és a hólyagfertőzések kezelésére használják. Hagyományosan a bortermelő bogyókat szintén a húgyúti fertőzések, a szívelégtelenség és a gonorrhoea kezelésére alkalmazták, a Beth Israel Deaconess Medical Center szerint.

Adagolás

Beszéljen orvosával a boróka bogyók fogyasztása előtt, hogy biztonságban legyen. A borókabogyó hagyományos dózisa 2 és 10 gramm bogyó vagy 20-100 milligramm illóolaj volt. A boróka-teát akár a bogyókkal, akár a boróka gallyakkal is elkészítheti, majd a teát megfojtva fogyaszthatja. Igyál csak 1-2 csésze naponta, mert túl sok boróka bogyó fogyasztása kellemetlen hatásokat okozhat.

Mellékhatások és ellenjavallatok

Néhány ember allergiás a boróka bogyókra, és allergiás reakciókat tapasztal, beleértve a viszketést, kiütést, duzzanatot és nehézlégzést. Ha terhes vagy, ne fogyasszon boróka bogyókat, mert ezzel elvész. Továbbá, a boróka bogyó kölcsönhatásba léphet a lítiummal, ezért az ilyen gyógyszert használóknak kerülniük kell a bogyók fogyasztását.

toxicitás

Nagy mennyiségű boróka bogyók fogyasztása esetén enyhe toxicitási tüneteket okozhat az illóolajok miatt, beleértve a thujone-t is, megjegyzi az Észak-Karolinai Állami Egyetemen. Ezek a tünetek általában a hasmenésre korlátozódnak. A Drugs.com megjegyzi azonban, hogy a nagy dózisok vese károkat, görcsöket és DNS károkat is okozhatnak.