A különbség lovastatin és vörös élesztő rizs

A magas koleszterinszintű betegek gyakran sztatin-kezelésen mennek keresztül, hogy csökkentsék szintjüket, ha az alacsony zsírtartalmú étrend nem elegendő. A lovasztatinhoz hasonló gyógyszerek csökkentik a koleszterinszintet, ami csökkenti a szívbetegség és a stroke kockázatát. Vannak, akik természetes alternatívát élveznek, vagy nem tolerálják a vényköteles gyógyszereket. A vörös élesztő rizst évszázadok óta használják a kínai orvoslásban, és gyakran elősegítik a koleszterinszint csökkentését. Van néhány különbség és néhány hasonlóság a vörös élesztő rizs és a Lovastatin között.

Különbségek az eredetben

Vörös élesztő rizs alakul ki, amikor az élesztőt, a Monascus purpureust fermentálják rizs. Az élesztő olyan kémiai vegyületeket állít elő, amelyeket monakolinoknak neveznek, és amelyek a koleszterinszint csökkentésére alkalmas, vörös élesztő rizs aktív összetevői. A Monacolin K ugyanolyan kémiai szerkezettel rendelkezik, mint a lovasztatin, amelyet eredetileg az Aspergillus néven ismert baktérium izolál. Mivel mindkettő ugyanolyan szerkezettel rendelkezik, azonos a testben.

Red Yeast Rice összetétele és adagolása

Mivel a piros élesztő rizs táplálékkiegészítő, a gyógyszer nem szabványosított. Ez azt jelenti, hogy minden egyes palackból minden egyes gyártónak eltérő mennyiségű monacolinja lehet. Egyes tételek túl kevés hatóanyagot tartalmaznak, míg néhánynak túl sok lehet. A Natural Standard honlapja szerint, amikor a vörös élesztő rizs tételeit elemezték, a kapszulában a monacolin mennyisége 0,15-3,37 mg kapszulánként változott. Az átlagos adagolás naponta 1200-2400 mg vörösvérű élesztő rizs.

Lovasztatin készítmény és adagolás

Mivel a Lovastatin vényköteles termék, az adagolás szabványosított és szabályozott az FDA-val, így minden egyes tétel hasonló mennyiségű gyógyszert tartalmaz. A lovasztatin standard adagja naponta 20 mg, maximális napi 80 mg-os adag. A Natural Standard szerint a vörösvérű rizs 2,400 mg-os dózisa a szervezetben kisebb koncentrációt mutatott, mint egy 20 mg-os lovasztatin adag.

Biztonsági különbségek

Mind a lovasztatin, mind a vörös élesztő rizs emberi felhasználásra biztonságosnak tekinthető. Azonban a Natural Standard arról számol be, hogy a piros élesztő rizsben található citrinin nevű toxin születési rendellenességeket és vetélést okozhat, míg a lovasztatin állatbetegségben kimutatták, hogy születési rendellenességeket okoz. A Monascus élesztőben lévő vegyi anyagok rákot okozhatnak, bár ez nem mutatkozott az emberi tanulmányokban. A terhesség alatt sem gyógyszert nem szabad használni.

Egy 2005-ös tanulmány az “Európai Journal of Endocrinology” című tanulmányban azt mutatta, hogy napi kétszeri 600 mg vörös élesztő rizs naponta átlagosan 26% -kal csökkentette az LDL-koleszterint. Ezenkívül az összkoleszterin átlagosan 20% -kal csökkent nyolc hét után. A lovasztatin hatékonyabb, mint a vörös élesztő rizs. A Mevacor felírási információi szerint a Lovastatin a napi dózistól függően 16-24% -kal, az LDL-koleszterinszint pedig 21-32% -kal csökkenti a teljes koleszterinszintet.

A hatékonyság különbségei