A legjobb evezők evezéshez

Hosszú idővel a vitorlák és a motorok, a hajók át a tengeren keresztül evezők és evezők. A lovaglás barátai által nyújtott evezős idővonal a csónaknak több mint 2000 évvel ezelőtti evezésének gyakorlatát köti össze. A hajóverseny klasszikus szövegben jelenik meg az idővonal szerint, de csak a 18. századi Nagy-Britannia volt, amikor a mai csónakversenyekre emlékeztető első rendezvények történtek. A fa kagylók és evezők egykori sportja üvegszálas és grafit kompozit építésű versenyévé vált. A világ legjobb evezõinek listája rövid, mert négy cég rejtõzik a versenyhajós piacra.

Dreissigacker / Concept2

A világ leggyakrabban használt dühe a Dreissigacker, a Concept2 Rowing gyártmánya. A 2010-es olimpián majdnem kétharmada a Dreissigacker-evezõvel folytatódott, míg a 2010-es világbajnokság aranyérmesinek több mint háromnegyede használta a márkát. A Dreissigacker testvérek innovációjukkal rutinszerűen megváltoztatták a sportot. 1977-ben bemutatták az első szén-dioxid kompozit reprodukciót, amely a sportot a fából távolította el. 1992-ben megváltoztatta az oar alakját a szimmetrikus Macon penge alakjáról a hatchet big blade-re, és ennek eredményeképpen új irányt mutatott a sport számára. A Concept2 öt penge formát, köztük a hagyományos macon penge. A forgótengelyek háromféle merevségben és háromféle kivitelben készülnek: az eredeti kompozit üvegszálas keverék, az ultrakönnyű kompozit és az alacsony tehetetlenségi kompozit.

Croker-evezők

Cégtörténete szerint Howard Croker hajóépítő volt, aki látta, hogy jobb minőségű evezőre van szükség. 1982-ben kétéves műhelye évente 400 evezőt produkált. 2011-ben 25 fős csapata évente több mint 15 000 szén-dioxid-kompozit evezőt termel. A Croker West, Észak-Vancouver, Kanada, Kanada, Észak-Amerikában forgalmazza az evezőket. Kétféle Croker-tengely áll rendelkezésre az Egyesült Államokban. Az M4 Full Carbon egy alacsony tehetetlenségű tündér, amelyet az elit szintű versenyzésre fejlesztettek ki, míg az M2 Superlight a Crocker szerint a legkönnyebb súlyt jelent a piacon. Mindkettő háromféle merevségű, hatchet-stílusú késekkel.

WinTech Racing

A WinTech Racing egy nemzetközi törekvés. Vezetője Klaus Filter, a kelet-német evezős csapat korábbi kutatási igazgatója. A cég csónakjai és evezetei a kínai Flying Eagle Boat Company-ben készültek és vezetői egy Connecticut vállalkozó és egy korábbi kanadai nemzeti csapat edzője. A Wintech a horgászcsapágyak három modelljét teszi lehetővé. A standard nehézsúlyú modell 60/40 üvegszálas kompozit keverék, míg az ultrakönnyű és fonott szénmodellek mindegyike 90/10 szénszálas üvegszál.

Dreher Carbon Oars

A Durham Boat Company által gyártott Dreher Oars egyfajta söpörősajtót gyárt. A szén-tengelyű akasztót az APEX 2000-es penge fogja meg, ami azt jelenti, hogy a cég “jelentős tervezési javulást” népszerűsít a korábbi modellekkel szemben. A sima penge javítja a hidrodinamikát, lehetővé téve a penge belépését, és a legkevesebb húzással a vizet. Az evező kétféle merevségben érhető el, és nedvességtartalmú kényelmes markolattal ellátva.