A lizin-kiegészítők hatása a testmozgásra

A lizin egy esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy az emberi test nem képes előállítani, de a szervezet megköveteli, hogy megfelelően működjön. A lizint leginkább a marhahús, a hal, a csirke és a szója található, de a babban és tejtermékekben is megtalálható. Az átlagos felnőtt körülbelül 85 gramm lizint igényel naponta. Az edzés alatt álló egyének napi 1 g és 3 g lizin bevételét élvezhetik.

A lizin a vázizmokban rengetegnek bizonyult. Fontos szerepet játszik a vázizomzat építésében és fenntartásában. A lizin alacsony szintje a fehérjeszintézis lassulásához kapcsolódik. A fehérje szintézise elengedhetetlen ahhoz, hogy segítsen a szervezetnek újrateremteni az izmokat egy edzés után. Ha izomzatát gyakorolja, az izomfehérjék lebomlanak. A lizin segít az izomszövet újjáépítésében, amely segít a helyreállítási folyamatban egy edzés után.

A lizin, mint a legtöbb aminosav, nem működik egyedül. Gyakran az aminosavak a szervezetben vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egyéb vegyülettel kombinálva más aminosavakat alkotnak. A lizin könnyen kombinálható a C-vitaminnal, különösen akkor, ha magas a lizin koncentrációja a szervezetben. Amikor a lizint C-vitaminnal kombinálják, a szervezet átalakítja egy másik aminosavvá, karnitint. A karnitin segít a testben metabolizálni a zsírraktárakat és szabályozni az oxigént. Ha gyakorol, ez azt jelenti, hogy a szervezet hatékonyabb lesz a zsírégetés során, és oxigént szolgáltat az izmoknak, amelyeknek szüksége van rá.

Csakúgy, mint a lizin vitaminokkal való kombinációjának képessége, a hatása szintén fokozható, ha más aminosavakkal együtt veszi. Az arginin egy feltétlenül nélkülözhetetlen aminosav, ami azt jelenti, hogy a testének többnyire elegendő lesz ahhoz, hogy étrendi forrásokra ne legyen szükség. A bizonyítékok azt sugallják, hogy amikor a lizin és az arginin együtt találhatók, az emberi növekedési hormon plazmaszintje nő. Az emberi növekedési hormon jelenlétének növekedése segít a sportolóknak az izomépítésben és az atlétikai teljesítmény növelésében.

A katabolizmus a szövetek lebontásának folyamata. Amikor gyakorolsz, a teste katabolikus állapotba kerül. A testmozgás után fontos visszafordítani ezt a katabolikus hatást, és belépni egy anabolikus állapotba, amely a szövetek növekedésének állapota. Úgy találták, hogy a lizin csökkenti a szervezetben a fehérje lebomlásának sebességét, ily módon antikagetikus vegyületként hat. A fehérje lebomlásának lelassításával könnyebb a tested anabolikusabbá válni az edzés után, és az izom felépülése és építése.

Muscle Synthesis

Lizin és C-vitamin

Lizin és arginin

Anti-katabolikus hatás