A szénhidrátok túlsúlyának negatív hatásai

A túlfűzés általában negatív hatást gyakorol a szervezetre, hiszen kalóriahiányt okoz, ami súlygyarapodáshoz és más problémákhoz vezet. Kellemetlen lehet a szénhidrátok túlfogyasztása, különösen mivel ízletes finomabb formákban találhatók, mint például a sütemény, a sütemények, a kekszek és a cukorkák. Míg a szénhidrát bármely típusa túlterhelik a kiegyensúlyozott étrendet, a finomított szénhidrátok túlsúlya számos módon károsítja a szervezetet.

Szegény vércukorszabályozás

A szénhidrátok feleslegben való fogyasztása – különösen a finomított szénhidrátok – számos vércukorszintet és mélypontot eredményezhet. Egy nagy szelet süteményt enni, és az inzulin szintje valószínűleg jelentősen emelkedik, és elősegíti a zsír tárolását. Az inzulin azért emelkedik, mert a szervezet a vércukorszint csökkentésére törekszik, ami ehhez a hormonhoz szükséges. Miután a szénhidrátok által kiváltott inzulin a vérből kivonja a cukrot, akkor hipoglikémiát vagy alacsony vércukorszintet tapasztal. Ezek a vércukorszint-ingadozások pusztítást okoznak a testrendszereken, beleértve a szív-és érrendszeri rendszert. A szénhidrát túlértékelésének mintája sok ember számára diagnosztizálja a 2-es típusú cukorbetegséget.

Hízás

Túl sok ételt etess, különösen a magas zsírtartalmú vagy finom szénhidrátokat, és biztos, hogy megnövekednek. A finomított szénhidráttartalmú élelmiszerek hozzájárulhatnak a gyors súlygyarapodáshoz, mivel gyakran zsírszövetekkel kombinálódnak, és inzulin-tüskéket hoznak létre, amelyek megkönnyítik a zsírraktározást. Ragaszkodjon a teljes kiőrlésű gabonákhoz, a gyümölcsökhöz és a zöldségekhez, hogy megkapja a szénhidrátokat, amire szüksége van a diéta során, mivel némileg nehéz túl nagy táplálékot fogyasztani, ha étrendjük elhagyja a finomított szénhidrátokat. A 2003. novemberi “American Journal of Clinical Nutrition” című tanulmány megállapította, hogy azok a nők, akik egészséges gabonát tartalmazó étrendeket fogyaszthattak, sokkal kevésbé valószínű, hogy nagyobb súlyt kapnak, mint azok, akik finomított szénhidrátokat fogyasztottak.

Brain Fog

A szénhidrátok túlzott fogyasztásával kapcsolatos másik probléma a kognitív működés csökkenése – gyakran “agyi ködnek”. Ez a jelenség összefügg a csökkenő vércukorszintekkel, ami szinte elkerülhetetlen következménye a szénhidrátok túladagolása a kezdeti inzulincsípés után. A Franklin Intézet szerint az idegsejtek nem képesek glükóz tárolására, így az alacsony vércukorszint eredményei. A hatások zavarodottságot, idegességet és általános érzést jelentenek, hogy “elkülönülnek egymástól.

Figyelmeztetés és ajánlás

Néhány kereskedelmi étrend javasolja a szénhidrátok eltávolítását, vagy szigorú korlátozását. Ez hasonlít a baba kiszórásához a fürdővízzel. Míg a finomított szénhidrátok egészségtelenek, a teljes kiőrlésű szénhidrátok, a gyümölcsök és a zöldségek elengedhetetlenek a jó egészséghez. Az emberek általában legalább 130 gramm szénhidrátot fogyasztanak naponta, az Orvostudományi Intézet szerint. A Harvard School of Public Health javasolja, hogy a finomított szénhidrátokat összetett szénhidrát helyettesítse a nap folyamán. Például, zabpehelyet is fogyaszthat a reggelihez, cserélheti a fehér burgonyát a teljes gabonával a vacsoránál, és gyümölcsöt eszik helyett gyümölcslé.

A szénhidrát bevitelének ellenőrzéséhez tartsa be az USDA által a Chooseapp.gov-ban megadott beviteli irányelveket. A gyümölcsfogyasztást napi 1,5-2 pohárra kell korlátozni nők számára és napi 2 csészét a férfiak számára. A gabona bevitelének 5 és 6 uncia egyenértékűnek kell lennie a nőknél, és 6 és 8 uncia egyenértékűnek kell lennie a férfiak számára. Példa 1 uncia egyenértékű egy szelet kenyér, 3 csésze pattogatott kukorica vagy 1/2 csésze spagetti. Az USDA azt is ajánlja, hogy a napi gabonaszeletek fele teljes gabonából származik. A férfiak és a nők számára a zöldségbevitel napi 2,5-3 csésze legyen.

Ajánlott bevitel