Az alma almásságának hátrányai

Összességében az alma egészséges táplálékválaszték, gazdag szálas és C-vitamin. De néha túl sok a jó dolog. Az alma magas a cukorral, és ismert, hogy gyomor-bélrendszeri zavart okoz. A peszticid-szermaradványok egy másik lehetséges aggodalomra adnak okot, hiszen bizonyos emberek allergiás reakciók.

Az alma kalóriáinak nagy része cukorból származik. A közepes alma körülbelül 100 kalóriát tartalmaz, és körülbelül 90 kalóriát tartalmaz szénhidrátok. Az alma magas rosttartalma alacsony glikémiás mutatószámot eredményez, ami azt jelenti, hogy a legtöbb cukorbetegnek kevés problémája van az alma rendszeres étrendjében.

Az alma szálának többsége oldható rost pektin formában, bár az almahéjú is jó mennyiségű oldhatatlan rostot tartalmaz. Az alma magas rosttartalma gasztrointesztinális problémákhoz vezethet, beleértve a laza székletet és néha a hasmenést is. Általában ez a mellékhatás csak akkor fordul elő, ha a szervezet nem használja fel a magas rosttartalmú étrendet, és eltűnik az emésztőrendszer beállítása után.

Vannak, akik enyhe gyomorfájdalmat jeleznek almaeledelt követően. Ez valószínűleg egy másik tünet, amelyet az alma magas rosttartalma okoz. A szál felszívódása gázt okozhat a gasztrointesztinális rendszerben, ami gyomorpanaszokat, görcsöket és felborulást okozhat. Ismét ez a hatás általában átmeneti.

Ha nem vásárolsz ökológiai almát, akkor felderítheted magad a peszticidek mennyiségének nyomon követésében. Az almahéj eltávolítása a maradékanyagok kockázatának nagy részét kiküszöböli. Az alma szál- és vitamintartalmának nagy része megtalálható a héjban, ugyanakkor az almák is csökkentik tápértéküket. Légy óvatos is, ha az édes almait megöli – nemcsak hogy nincs tudomása arról, hogy milyen peszticideket használsz, amit megtalálsz. A leesett gyümölcs lehet E. coli fertőzött és ételmérgezést okozhat.

Az alma allergiás reakciója ritka, de nem ismeretlen. A tünetek közé tartozik az ajkak és a száj körüli viszketés, az ajkak és a nyelv duzzanata, viszkető és vizenyős szemek és tüsszentés. Ha allergiás a körtére, valószínűleg allergiás az almára is. Egyéb társuló allergiák a nyírfa pollen, a nyers burgonya, az őszibarack és a mogyoró. Az alma főzése általában megszünteti a problémát.

Talán hallottad, hogy az alma magvak mérgezőek, de az a veszély, hogy véletlenül beveszik az egyiket, elhanyagolható. Bár az alma magok apró mennyiségű cianidot tartalmaznak, az összeg olyan kicsi, hogy lényegében ártalmatlan.

Kalória

Laza székek

Hasfájás

Rovarirtók

Allergia

Egy mítosz: cianid