Az ideális testtömeg a 7 éves korosztály számára

Sok szülő úgy gondolja, hogy gyermeke egészséges. A gyermekorvos vagy az egészségügyi szolgáltató valószínűleg növekedési táblázatot használ, hogy figyelemmel kísérje gyermekének súlyát és magasságát minden egyes irodai látogatás során. Míg minden fiatal különbözik, a normál testsúly alapján meghatározott korcsoportok vannak a gyermek kora, neme és magassága alapján. A Betegségmegelőzési és Megelőzési Központ (CDC) referencia-diagramokat nyújt a 2 és 20 év közötti gyermekek nyomon követésére és értékelésére.

Súlyterhelés

A CDC a 2 és 20 év közötti fiúk és lányok számára súly-kor szerinti növekedési grafikonokat kínál. Az ábrák 5. és 95. percentilisét általában a gyermek normálisan növekvő gyermekének tekintik. A kor és a szex alapján egyedülálló CDC növekedési grafikonok azt mutatják, hogy egy 7 éves fiú, akinek súlya 41-68 font, az 5. és a 95. percentilis között van. A 7 éves fiúk 50. percentilisje 51 font. Ez azt jelenti, hogy az egészséges fiúk fele ennek a korcsoportnak a súlya kevesebb, mint 51 font, és fél mérete több. A 40-69 font súlyú 7 éves lány az 5. és 95. százalékos tartományon belül van, a CDC növekedési diagramjai szerint. Az 50. percentilis a 7 éves lányok számára 50 font.

Testtömeg-index

Csakúgy, mint a felnőttek esetében, a magasság fontos szempont annak meghatározásában, hogy a gyermek súlya egészséges tartományban van-e. Ezért a CDC javasolja testtömegindex (BMI) használatát annak megállapítására, hogy a gyermek súlya normális-e. A BMI figyelembe veszi a gyermek magasságát és súlyát is. Különálló diagramokat használnak a 2 és 20 év közötti fiúk és lányok számára, mivel a gyermek neme befolyásolja az egészséges BMI tartományokat is: A BMI értelmezése különbözik a gyermekek és a felnőttek körében. A gyermekek BMI-diagramjai a percentiliseken alapuló tartományokat használnak annak megállapítására, hogy a fiatal korúak-e túlsúlyosak, túlsúlyosak vagy normálisak-e. Az 5. és a 85. percentilis közötti BMI normálisnak tekinthető a 2-20 éves gyermekek számára. Egy 7 éves fiú esetében ez a BMI körülbelül 13,7 és 17,4 között van, 50 százalékos értékkel 15,5. Egy 7 éves lány esetében az 5-85. Percentilis tartomány 13,5-17,6, az 50% -os érték 15,4.

Következő lépések

Beszéljen gyermeke egészségügyi szolgáltatójával, ha aggodalmai vannak gyermeke súlyával kapcsolatban. Bár az életkor alapú növekedésen és a BMI-diagramokon alapuló súlytartományok segíthetnek a súlyprobléma azonosításában, minden egyes gyermek különböző, és más tényezők is figyelembe vehetők annak meghatározásában, hogy a gyermek súlya egészséges tartományban van-e. Ha gyermeke súlyosnak vagy túlsúlyosnak tekinthető, akkor az Ön egészségügyi szolgáltatója ajánlásokat tehet annak érdekében, hogy segítsen a fiatalembernek a pályán való visszatéréshez. Tina M. St. John, M.D.