D-vitamin és orrvérzés

Az orrvérzés, amely epistaxis néven is ismert, vérzést okoz az orr belsejéből. Míg a legtöbb esetben az orrvérzés nyilvánvaló ok nélkül történik meg, vannak olyan helyzetek, amelyek orrvérzést okozhatnak. Az ismert ok-okozati körülmények közül azonban egyik sem köze a D-vitaminhoz, sem a túladagoláshoz, sem a hiányhoz.

Orrvérzéses okok

A súlyos hideg vagy influenza, amely kiterjedt orrdugulást és kisülést okoz, elpusztíthat néhány vékony véredényt és orrvérzést okozhat. Az allergiák, a magas vérnyomás és a vérhígító gyógyszerek, valamint a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek is okozhatnak orrvérzést. A száraz környezet kiszáradja az orr belsejét, ami a kis erek megtöréséhez vezethet. Ritka esetekben a hemofília, a leukémia és az orrüregben jelentkező daganatok vérzést is okozhatnak. A Mayo Clinic szakemberei azt javasolják, hogy orvosi segítséget kérjenek, ha az orrvérzés 20 percnél tovább tart vagy zavarja a légzést.

Kezelés

Ha kapsz orrvérzést, akkor függőleges helyzetben kell ülnie, fejjel hajlítva. Hidegcsomagolás alkalmazása felgyorsíthatja a véralvadást. A netdoctor.co.uk weboldal is javasolja, hogy öt percig tartsa az orr csúcsát, miközben a szájon keresztül lélegzik.

D-vitamin-hiány

A D-vitamin a szervezet számára létfontosságú tápanyag, ez nagyon nyilvánvaló, ha figyelembe veszi a hiányossága hatásainak mértékét és súlyosságát. A krónikus elégtelenség gyermekeknél és osteomalaciaiban szenved felnőtteknél. Mindkét feltétel lágy törést eredményez a csontszövetből származó ásványi anyagok elvesztése miatt. A gyermekek késleltethetik a növekedést és a fogászati ​​problémákat is. Gyakran előfordul, hogy a D-vitamin-hiányban szenvedők gerinc- és csontdeformitást mutatnak, és hosszú távon is elveszítik magasságukat. A “The Nutrition Society” című folyóiratban megjelent új áttekintés szerint a D-vitamin hiánya súlyos autoimmun betegségekkel, például az 1-es típusú cukorbetegséggel, a Crohn-betegséggel, a sclerosis multiplextel és a bakteriális fertőzéssel járó tuberkulózissal függ össze.

D-vitamin-túladagolás

A D-vitamin túladagolása meglehetősen ritka az étrendkiegészítők körében. A Mayo Klinika regisztrált dietetikusja, Katherine Zeratsky azt állítja, hogy a D-vitamin túlzott dózisának egyetlen következménye a kalcium fokozatos felépülése a vérben. Ez az állapot olyan tüneteket okozhat, mint például émelygés, izomgyengeség, székrekedés és étvágycsökkenés. Ha ilyen tüneteket tapasztal a D-vitamin-kiegészítők bevétele közben, a Mayo Clinic szakemberei azt javasolják, hogy hagyja abba a kiegészítőket és korlátozza a kalcium bevitelét. Zeratsky szerint ez megkönnyíti a tüneteket, és lehetővé teszi a szervezet számára az egyensúly helyreállítását. Kórházi kezelés csak súlyos esetekben szükséges.