Kurkuma és gerd

Sokan ismerik a gyomorégés és a regurgitáció zavaró tüneteit, amelyek bizonyos ételek vagy tevékenységek után következnek be. Az “Alternative Medicine Review” című, 2011. júniusi felülvizsgálati közlemény szerint az Egyesült Államokban a felnőttek 14-20 százaléka gyomorégést vagy más tüneteket mutat a gastrooesophagealis reflux betegségben vagy a GERD-ben. Ezeket a tüneteket gyakran over-the-counter gyógyszerekkel kezelik, mint például antacidák, antihisztaminok vagy protonpumpa inhibitorok. Azonban természetes gyógymódok, mint a kurkuma, alternatív terápiaként alkalmazzák. A kurkuma, egy jól ismert fűszer és kiegészítő, olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek hatásosak lehetnek a GERD-tünetek megelőzésében és csökkentésében.

A GERD olyan gyakori vagy súlyos savas refluxot jelentő állapot, amely a savas folyadéknak a gyomorból a nyelőcsőbe történő visszahúzódását jelenti. A GERD okai személyenként változhatnak, de néhány gyakori tünet a gyomorégés, a nyelési nehézség és a regurgitáció. Egyéb jelentett tünetek a mellkasi fájdalom és köhögés. Az American College of Gastroenterology 2013-as klinikai gyakorlatra vonatkozó irányelvei körvonalazódnak, hogy az életmódbeli változások, mint például a testsúlycsökkentés, az étkezés előtti étkezés elkerülése és az ágy alsó része felemelése alvás közben segíthetnek a GERD kezelésében. A gyógynövény-gyógyszerek és a GERD hiánya miatt ezek az iránymutatások nem említik a kurkuma kezelését a GERD kezelésére.

A kurkuma gyakori fűszer, amelyet az élelmiszerekhez, például curryhoz és mustárhoz adnak. Történelmileg azt is használják, mint növényi gyógymód gyomorégés, gyomorfekély és más emésztési problémák. A Nemzeti Egészségügyi és Integratív Egészségügyi Központ szerint a kurkuma egy curcumin nevű vegyületet tartalmaz – az a komponens, amely a sárga színét és a legtöbb egészségügyi előnyét a kurkuma számára adja. A kurkumin ismerten gyulladásgátló, antioxidáns és rákellenes hatásai vannak. A gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatások lehetnek a GERD tüneteinek enyhítésére és esetleg a GERD megelőzésére, bár ezeket az előnyöket nem igazolták semmilyen emberi vizsgálatban.

A Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition című folyóiratban megjelent 2007. januári cikk szerint a gyulladás magas szintje a GERD kifejlődésében vesz részt, hiszen a kurkuma szerint a gyulladásos vegyi anyagok csökkentése a szervezetben, szerepet játszhat a Vagy megakadályozza a gyomorégést A kurkuma antioxidáns hatása megszabadulhat az oxigénmentes radikális anyagoktól is, amelyek károsíthatják a nyelőcsövet és végül GERD-t eredményezhetnek A 2013. decemberi “World Journal of Gastroenterology” című kiadványban megjelent cikk szerint a kurkuma csökkentheti A nyelőcsőnek a savra való érzékenységét, ami szintén segíthet a GERD tüneteinek enyhítésében.

Bár a kurkuma potenciális előnyei érdekesek, egyszerűen nincs elég minőségi kutatás annak érdekében, hogy egyértelműen megértse a GERD megelőzésében és kezelésében betöltött szerepét. Mint minden alternatív terápiához, bárki, aki fontolóra veszi a kurkuma kezelését a GERD-nek, meg kell vizsgálnia az orvos által jelentett hatékonyságot, potenciális mellékhatásokat és gyógyszerkölcsönhatásokat. A kurkuma kölcsönhatásba léphet olyan gyógyszerekkel, mint a vérhígítók. A többi gyógynövényhez hasonlóan, a kurkuma más ismeretlen kölcsönhatásokat is tartalmazhat a gyógyszerekkel. Ha a tünetek súlyosbodnak, vagy a GERD kezelés bármelyikének alkalmazása során is fennállnak, forduljon orvoshoz. A terhes vagy szoptató anyáknak meg kell beszélniük a gyógynövénykészítmények használatát az orvosukkal a használatuk megkezdése előtt.

GERD

Kurkuma előnyei

Kurkuma és GERD

óvintézkedések