Mi a carbo töltés és miért csinálják ezt a sportolók?

A maraton futók, az endurance kerékpárosok és az elit sportolók mindannyian ismerik az érzést, amikor egy nagy verseny vagy hosszú edzés alatt az energia szintje zuhan. Ez annak köszönhető, hogy nem áll rendelkezésre azonnal rendelkezésre álló üzemanyag az izmok táplálására. Ha ilyen falat üt, potenciálisan megakadályozhatja, hogy legyőzze a legjobb időt, hogy csökkenjen a csomag mögött, de segíthet megakadályozni a diétázási stratégia megvalósításával, amelyet Carbo betöltésnek neveznek.

Az elmélet

A testmozgás során a szervezet glikogént, a májban és az izomsejtekben tárolt szénhidrátot használ fel energiával. Egy bizonyos ponton azonban ez a glikogén elfogy, és a teljesítmény csökkenése tapasztalható a kimerültségi készletekben. A glikogén tárolók feltöltése egy esemény előtt egy carbo betöltéssel megakadályozhatja ezt, ami az energia és a kitartás potenciális növekedéséhez vezethet.

Az előnyök

A Nancy Clark táplálkozási sportoló szerint normál táplálkozási körülmények között a sportoló körülbelül 80-120 millimol tárolt glikogént tartalmaz testtömeg kilogrammonként – vagy kb. 36-55 millimólot fontonként -, de a szénhidráttartású sportolóknak akár 200 Millimól kilogrammonként vagy kilencenkénti fontonként. Ez 2-3 százalékkal javíthatja a kitartást, ami lehet a különbség a győzelem és a veszteség között.

A terv

A szénhidrátok feltöltése előtt először ki kell tenned a szénhidrátok tárolását. Ez azt jelenti, hogy trükkös a szervezet arra gondolni, hogy van egy probléma a glycogen üzletek, így kompenzálja a tárolás többet, amikor betölti, jegyzi atléta edző Brian Mackenzie. Az ausztrál sportintézet szerint három-négy napig fogyatkozik az alacsony szénhidráttartalmú diéta fogyasztásával, majd három-négy napra terhelheti. Ez alatt a terhelés alatt naponta 7-12 gramm szénhidrátot kell testtömeg kilogrammonként vagy 3,2-5,5 gramm fontonként.

A cselekvés

Amikor a verseny előtt töltődik be, fontos, hogy legalább egy héttel korábban végezzen próbaüzemet. Így pontosan meghatározhatja, hány szénhidrátot kell személyesen energikusnak éreznie, és a lehető legjobban el kell végeznie. Továbbá, a carbo rakodás sokkal jobban működik, ha olyan ételeket választasz, amelyek minimalizálják a gyomor-bélrendszeri stresszt, ezért kísérletezzenek különböző élelmiszer-kombinációkkal a nagy nap előtt. Ellenőrizze kezelőorvosával, mielőtt végrehajtaná a carb0 terhelést, és kérjen tanácsot az edzőjétől, ha ez az első alkalom.