Mi a három különböző típusú ízület?

Csomópontok találhatók, ahol két csont találkozik, lehetővé téve az emberi csontváz mozgását. Az emberi ízületek alakban változóak, és mindegyik különös módon meghatározott célokra mozog. Egyes ízületek megakadályozzák a mozgást, és főként a test egy részét stabilizálják, míg mások több irányba mozognak. Az emberi testnek három elsődleges izületje van.

Szinovális kötések

A szinoviális ízületek a leggyakoribb típus az emberi testben. Ezeket az ízületeket, amelyeket más néven diathroses-nak is neveznek, többféle típusba sorolhatók: gömb és aljzat, kondenzátor, nyereg, sík, csuklópánt és forgócsuklók. A szinoviális ízületek csontjai szétválaszthatók, lehetővé téve a mozgást különböző irányban.

Synovial Ball és Socket, Condylar és Nyergek

A golyós- és aljzatcsuklók a legtöbb mozgást teszik lehetővé, és tartalmazzák a csípőt és a vállat. A kondiláris ízületek, amelyeket ellipszoid ízületeknek is neveznek, lekerekített véggel rendelkeznek egy csonton, amely egy másik csont ívelt felületéhez illeszkedik. Az ízületek, amelyek az ujjaidat a kezeidhez és a combcsontodhoz a térde alsó lábcsontjához kapcsolják, a kondiláris ízületek. A nyeregcsuklóknak egy olyan csontja van, mint egy nyereg, amelyhez a másik csont illeszkedik egy kiegészítő alakhoz, mint két darab Egy kirakós játék. Ezek az ízületek lehetővé teszik az előre és visszafelé irányuló mozgást. A hüvelykujj alapja és a gallércsont és a mellbimbó közötti kapcsolat a nyeregcsuklók.

Szinovíziós sík, sarok és pivot kötések

A csuklócska csontjai és a lábakon lévő kis csontok között található síkcsuklók, amelyeket siklócsuklóknak is neveznek. Ezek az ízületek lehetővé teszik a csontok csúszását és forgatását. A csuklópántok hasonlóan működnek egy ajtócsuklóhoz, így csak a hajlítás és a kiegyenesítés lehetséges. A könyök és az ujjaidban lévő kis ízületek példák a csuklócsuklókra. A forgócsuklók lehetővé teszik a forgást egy tengely körül – ugyanaz a mozgás, mint az esztergálókar. A testben a felső két gerincoszlop és az alkar csontjai közötti ízület az ízületek közé tartozik.

Cartilaginous kötések

A porckorongos ízületek, amorfarózisok is, olyan csontokat tartalmaznak, amelyek a porcokkal kapcsolódnak. Ezek az ízületek nincsenek nyitott térben a csontok végei között. Kétfajta porckorongos kötés létezik: szinkron és szimfizis. A szinkroszkópok a hyaline nevű szilárd szövethez kötődnek. Ezek az ízületek megtalálhatók a növekvő gyermekeknél és az első borda és a mellbél között a felnőtteknél. Érettség esetén ezeken az ízületeken semmilyen mozgás nem fordul elő. A szimfizist porcszövet is tartja, de a szövet rugalmasabb. A közönséges csontok közötti összeköttetés egy szimfizisízület példája. Ez a kötés bizonyos rugalmasságot eredményez, például szülés közben.

Szálas kötések

A rostos ízületek, az úgynevezett szinartrózisok, a testének legerősebb ízületei. A szálas ízületek három típusa varrás, gomfózis és szindoszmoszis. Varráscsuklók vannak jelen a koponya csontjai között. A fogak és az állkapocs fogazatai között gomfózisos kötések találhatók. Ezek az ízületek nem teszik lehetővé a mozgást a csontok között. Ezzel ellentétben, a szindoszmozisízületek rugalmasabbak, összekötik a hosszabb kötőszövettel rendelkező csontokat. Ez a típusú kötés az alkar csontok között található.