Mi a lactobacillus casei?

A Lactobacillus casei olyan baktériumfajta, amely természetes módon megtalálható az emberi bélben, valamint az erjesztett ételekben, mint például a joghurtban. Miközben az emberek gyakran úgy gondolják, hogy a baktériumok az egészségügyi problémák okai, a Lactobacillus casei vagy L. casei, ahogyan azt gyakran rövidítik, az úgynevezett “probiotikus” baktérium, amely pozitív hatást gyakorol az emberi egészségre.

A Lactobacillus casei egyike a Lactobacillus fajnak, a mikroorganizmusok nagy csoportjának vagy a baktériumoknak, amelyek sok fajhoz tartoznak. A különböző típusú Lactobacillus természetesen megtalálható az emberi emésztőrendszerben és a húgyutakban. Az erjesztett ételekben, például savanyú káposztaban és savanyúságokban is gyakoriak, és joghurtot és sajtokat készítenek. Probiotikus baktériumokként a L. casei számos módon hasznos lehet az emberi egészségre.

A Lactobacillus casei különféle törzsei hasznosnak bizonyultak a gyomor-bélrendszeri problémák kezelésében, önmagukban vagy más probiotikumokkal együtt. A 2003-ban a “Canadian Journal of Gastroenterology & Hepatology” című tanulmányában a Lactobacillus casei L. casei Shirota törzset tartalmazó napi ital fogyasztása jelentősen javult krónikus székrekedésben szenvedő betegeknél. Egy “BMJ” folyóiratban megjelent 2007-es tanulmányban a L. casei, L. bulgaricus és S. thermophilus baktériumokat tartalmazó italok fogyasztása kevés antibiotikum és fertőzéssel járó hasmenés volt.

A baktériumok összetétele az emberi bélban befolyásolhatja a metabolikus tényezőket, például a súlyt és az inzulinszintet. A 2011-es “Journal of Applied Microbiology” című tanulmány szerint a Lactobacillus casei törzs Shirota a bélbaktériumok összetételét az elhízott egerekben megváltoztatta oly módon, hogy javult az inzulinrezisztencia. Egy 2011-es tanulmány, melyet a “Journal of Reumatoid Diseases” című számában közöltek, kimutatta, hogy a L. casei kiegészítők enyhíthetik a reumás ízületi gyulladás tüneteit és az alacsonyabb gyulladásos markert a betegségben szenvedő nőknél.

A Lactobacillus casei egyik leggyakoribb táplálékforrása a joghurt. Amikor a joghurtot bizonyos módon készítik, megtartja az élő baktériumkultúrákat, mint például a Lactobacillus casei és a Lactobacillus acidophilus. Annak megállapításához, hogy egy joghurttermék tartalmaz-e ezeket a kultúrákat, nézze meg a baktériumok nevének összetevőcímkéjét, vagy keresse meg a Nemzeti Joghurt Egyesület “Élő és aktív kultúrák” pecsétjét. L. casei megtalálható probiotikus kiegészítőkben is.

Baktérium típus

Emésztőrendszeri előnyök

Egyéb egészségügyi előnyök

L. Casei a táplálkozásban