Mi az alfa-liponsav jó?

A liposav, más néven tioxisav, alfa-liponsav vagy ALA, egy kéntartalmú molekula, amelyet a szervezetben zsírsavból, oktánsavnak nevezünk. Az ALA egy erős antioxidáns, amely képes a káros szabadgyököknek a szövetekből történő leválasztására. Dr. Elson Haas, az “Egészséges táplálkozással való tartózkodás” szerzője megállapítja, hogy az ALA egyedülálló szerkezete lehetővé teszi, hogy hatékonyan antioxidánsként működjön mind vizes, mind zsíros környezetben, így az ALA értékét mind a sejtek belsejében, mind azon kívül is értékesíti.

Haas szerint az ALA-nak tulajdonított egyik első előny az volt, hogy képes segíteni a skorbut megakadályozásában. Később kimutatták, hogy az ALA ezt a hatást gyakorolta a C-vitamin újrahasznosításának segítésében. A 2005-ös “farmakológiai jelentések” című szakasza az ALA-t “antioxidánsok antioxidánsaként” említi, hiszen képes újrahasznosítani a glutationot, az egyik legerősebb antioxidáns szövetekben.

Az ALA nélkülözhetetlen kofaktor a mitokondriális enzimek számára, amelyek zsírokból és szénhidrátokból termelnek energiát. Az ALA magasabb szintjei a mitokondriumban javítják anyagcsere hatékonyságát. Az “American Journal of Medicine” című, 2011. januári tanulmány szerint a magas dózisú ALA – 1800 mg naponta – 2 százalékos testsúlycsökkenést eredményezett az elhízott egyének között, ami pro-metaboiikus hatást tanúsít. Az ALA nem engedélyezett az Egyesült Államokban az elhízás kezelésére.

A neuropathia a cukorbetegség egyik fő komplikációja. A végtagok zsibbadása, bizsergése vagy fájdalma manifesztálódik, és hozzájárul a diabéteszes fekélyekhez, az ízületi degenerációhoz és az amputációhoz. A kutatások szerint az oxidatív károsodás szerepet játszhat a neuropathia kialakulásában. Egy 2004-es “endokrinológiai kezelések” című összefoglaló szerint az ALA kimutatta, hogy visszafordít bizonyos hiányosságokat a diabéteszes neuropathiával kapcsolatban. Az ALA-t az Amerikai Egyesült Államokban nem engedélyezték cukorbetegség vagy komplikációk kezelésére.

Az oxidatív károsodás és az energiacsökkenés az agy idegsejtjeiben fontos szerepet játszanak az Alzheimer-kór kialakulásában. A “Journal of Neural Transmission” című 2007. évi tanulmány szerint az ALA naponta 600 milligramm adagban lelassította az Alzheimer-kór progresszióját. Néhány vizsgálati alany esetében az ALA előnyei jelentősebbnek bizonyultak, mint a vényköteles gyógyszerek. Az ALA nem engedélyezett az Egyesült Államokban az Alzheimer-kór kezelésére vagy megelőzésére.

Hatékony antioxidáns és metabolikus tulajdonságai miatt az ALA klinikai előnyökkel jár gyulladásos rendellenességekben, mérgező expozíciókban, szív- és érrendszeri betegségekben, bőrápolásban, súlyellenőrzésben, a szürkehályog megelőzésében és számos egyéb körülményben. Az ALA jelenleg nem engedélyezett az Egyesült Államokban bármilyen egészségügyi állapot kezelésére vagy megelőzésére, bár a bőrápolási termékek széles skálájába tartozik. Az ALA étrendkiegészítőként is kapható. Az ALA napi dózisa a legtöbb tudományos vizsgálatban 100-600 mg volt. Ha úgy gondolja, hogy az ALA hasznos lenne az Ön számára, beszéljen orvosával.

Újrahasznosítja az egyéb antioxidánsokat

Segíti a sejtek energiafogyasztását

A diabéteszes neuropathia visszafordítása

Lassítja az Alzheimer-kórt

szempontok