Mi az előnye az áfonyalének a nőknek?

Az Észak-Amerikában és Európa egyes részeiben, az áfonya évszázadokon keresztül termesztették. Míg ezek a bogyós gyümölcsök természetes formában fogyaszthatók, gyakran feldolgozva és gyümölcslé formájában kerülnek értékesítésre. Az áfonyalé számos fontos egészségügyi előnyhöz juttat – különösen a nők számára. A cukorbetegek a cukormentes édesgyökér választása mellett szeretnék választani a vércukorszint ellenőrzését.

A húgyúti fertőzés megelőzése

A húgyúti fertőzések hatással lehetnek a test különböző területeire, beleértve a veséket, a húgyhólyagot, a húgycsövet vagy a húgycsövet. És bár mindkét nemhez diagnosztizálni lehet ezt a feltételt, sokkal valószínűbb, hogy sztrájkolnak a nőkre. A Cooking Light weboldal arról számol be, hogy az áfonya-gyümölcslében megtalálható antioxidánsok bizonyos típusai – proanthocyaninek – segíthetnek megakadályozni bizonyos típusú baktériumok tapadását a húgyutak falához, ahol fertőzést okozhatnak. A megelőző eszközként az áfonyalét használják homeopátiás gyógyszerként azok számára, akik enyhe vagy mérsékelt húgyúti fertőzésekkel találkoznak, a “Nutrition Therapy and Pathophysiology” című könyv szerint.

Csökkent a mellrák kockázata

Mint az egyéb gyümölcslevekhez, az áfonyalé számos fontos vitaminot és ásványi anyagot kínál – beleértve a C-vitamint is. A “táplálkozás-terápia és patofiziológia” szerint az áfonyalé-gyümölcs egy adagja körülbelül 25 milligramm C vitamint vagy durván A napi ajánlások 39 százaléka. A BreastCancer.org beszámol arról, hogy a nagy mennyiségű C-vitamint fogyasztó nők kevésbé valószínűek bizonyos típusú rák kialakulására, beleértve az emlőrákot is. Sajnálatos módon azok, akiknél már emlőrákos megbetegedést diagnosztizáltak, nem részesülhetnek a C-vitamin használatából, mivel ez gátolhatja a rákterápia bizonyos formáinak működését.

Enhanced Heart Health

A szívbetegség egyik fő gyilkos a nők között – valójában az American Heart Association megjegyzi, hogy a betegség minden évben felelős a női halálesetek közel egyharmadáért. Szerencsére az áfonyalé is hatékony módja annak, hogy a nők fokozzák a szív egészségét. A Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint a C-vitamin, amely fontos antioxidáns, képes megakadályozni a szívbetegségeket a szabadgyökök által a szervezetben okozott károk megfordításával. A C-vitamin különösen hasznos az alacsony sűrűségű lipoprotein, a “rossz” koleszterin szintjének csökkentésében és az ateroszklerózis progressziójának lassításában.

Pre-eclampsia megelőzés

A pre-eclampsia olyan állapot, amely a magas vérnyomással és a terhes nők vizeletében megnövekedett fehérje mennyiségével jár együtt – és ha nem kezelik, ez a betegség idő előtti születést eredményezhet. A Maryland Egyetem Orvosi Központja azt javasolja, hogy a C-vitamin – például az áfonyalé-ben található – hatékony módja annak, hogy csökkentsük a pre-eclampsia kockázatát azokban a nőknél, akiknek nagy a kockázata az állapot kialakulásának. Az E-vitamint kiegészítve bizonyos előnyökkel is járhat a pre-eclampsia veszélyeztetett nőknek.