Mi történik, ha a laktátszint magas?

A tejsav a folyamatcellák mellékterméke, amely energiát termel. Mivel a sejtek a glükózt energiává alakítják, oxigént használnak. Ha a sejten belül nincs elég oxigén, akkor a sejt még képes energiát előállítani, de tejsavat is termel. A sejtek laktátot szabadítanak fel a vérbe, ahol átalakítják egy hasonló, laktát nevű molekulává. A vér magas laktátszintje károsíthatja sejtjeit, figyelmeztet a University of New Mexico.

Az emelkedett laktátszintek okai

Vannak olyan feltételek, amelyek az oxigénszint csökkenését és így a tejsavas acidózist okozzák. A súlyos hipoxia, mint például a sokkban szenvedő betegek, a pangásos szívelégtelenség, a májbetegség és a tüdőbetegség, a MedlinePlus szerint az Országos Egészségtudományi Intézetek szolgálata szerint minden emelkedett laktátszint lehetséges oka lehet. Ezek a betegségek arra késztetik a testet, hogy energia nélkül legyen elég oxigén. Az emelkedett laktátszint súlyos komplikációkhoz vezethet.

A tejsavasodás tünetei

A tejsavas acidózis olyan rendellenesség, amely akkor lép fel, ha a vércukor laktátszintje meghaladja a normál határokat. Ennek a betegségnek a tünetei közé tartozik a rendellenes szívverés, légzési nehézség, émelygés, hányás, izomgyengeség, hasnyálmirigy gyulladás, fáradtság, súlycsökkenés és májsebesség, magyarázza AidsHealth.org. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, azonnal forduljon orvosához, mert a tejsavas acidózis potenciálisan életveszélyes állapot.

Laktátszint mérése

A laktátszint méréséhez vérvizsgálat szükséges. A vér vénából húzódik, és mérjük a mintában lévő tejsav mennyiségét. A normál laktátszintek 4,5 mg / dl és 19,8 mg / dl közöttiek, a MedlinePlus idézi. Ne próbálkozzon több órával a vizsgálat megkezdése előtt, mert a gyakorlás átmenetileg növelheti a tejsavszintet. A tejsavas vizsgálatokat tipikusan csak olyan betegeknél végzik, akiknek a gyanúja tejsavas acidózis. Általában a tejsav-tesztek nem képezik az éves fizikai vizsga részét.

A tejsavas acidózis kezelése

Miután a tejsavas acidózist diagnosztizálták, a kezelés azonnal megkezdődik. Az első kezelés a beteg oxigén biztosítására összpontosít, ami csökkenti a sejtek által termelt tejsav mennyiségét. Az oxigén átmeneti adagolása megfordítja a tejsavas acidózis tüneteit, és megakadályozza az esetleges szövődményeket. A kezelésnek a tejsavas acidózis közeli eredetének diagnosztizálására és visszafordítására kell összpontosítania, “The New York Times Health Guide” című jelentése szerint. Miután a mögöttes egészségügyi okot kezelték, a páciens laktátszintje visszaálljon a normális szintre.