Mi történik, ha a nők 5% alá csökkennek a testzsír?

Sok nőnek vannak olyan nem kívánt testzsírjai, amelyeket megszüntetni kívánnak. Ha nagyon vékony vagy, akkor aggódhat, hogy túl kevés a zsír a kereteden. Bizonyos testzsír szükséges ahhoz, hogy a tested fenntartsa a megfelelő működést és fenntartsa az életet. Ha egy nő testzsír-százaléka 5 százalék alá csökken, súlyos egészségügyi következményekkel járhat, esetleg akár halállal is. Szinte lehetetlen elérni a testzsír százalékát 5% alatti, mivel a női sportolók, akiknek a legalacsonyabb testzsírja van, általában 14 és 20 százalék közötti testzsírt tartalmaznak. A Tanács megállapítja, hogy az egészséges testzsír százalékaránya 14 és 31 százalék között van.

A zsír negatív megvilágításban, zavarban és kozmetikai problémákban gondolhat, de valójában nagyon fontos szerepet tölt be a testedben. A zsír védi a létfontosságú szerveket, és hirtelen mozdulatokkal vagy traumákkal pihentető réteget övez. A bőr alatti zsír – a zsírréteg közvetlenül a bőr alá – segít szabályozni a test maghőmérsékletét, a zsír szerepet játszik a táplálkozásban és az anyagcserében is. Míg a zsírban oldódó vitaminok – A, D, E és K – szükségessé teszik az étkezési zsírt, hogy felszívódjanak, ezeket a vitaminokat a szervezet zsírszövetében tárolják. A szervezet zsírraktárakat is használ, mint tartalék energiaforrást, amikor minden más üzemanyagforrás kimerült. A testzsír mennyisége, amely feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a szervezet megfelelően működjön, elengedhetetlen zsírnak nevezik. Az American Council on Exercise becslése szerint a testzsír 10-13 százaléka alapvető fontosságú a nők számára, ezért az 5 százalék alatti testzsír rendkívül veszélyes az alapvető metabolikus funkciók szempontjából.

Az alacsony testzsírban a legnagyobb kockázatot jelentő nők a sportolók és a krónikus betegségben szenvedők, például a rák. A nők alacsony testzsír százalékának első észrevehető tünete a menstruációs ciklus elvesztése. Az ösztrogén termelése a szervezetben a zsírtól függ, így ha nincs elegendő testzsír, akkor az ösztrogénszint hiányos lesz. Az alacsony ösztrogén hatására a menstruáció megszűnik, ami meddőséget és más egészségügyi problémákat okoz. Ha vékony és három egymást követő menstruációs ciklust választottál ki, vagy a ciklusok között több mint 35 nap volt, akkor orvosnak kell látnia. A jó hír az, hogy az amenorrhoea általában javítható a testzsír fokozásával: egyéb korai tünetek, amelyek a testzsír százalékát jelzik túl alacsonyak, a hajhullás, a krónikus fáradtság és az anaemia. Lásd orvos, ha vékony és tapasztalt e tünetek.

Az ösztrogén szerepet játszik a női csontok egészségében. Tehát ha az ösztrogénszint csökken az alacsony testzsír százalékának köszönhetően, a kalcium lefekszik a csontokból, csökkenti a csont ásványi sűrűségét és jelentősen megnöveli a nő csontritkulásának kockázatát. A hosszabb amenorrhoea és az alacsony ösztrogénszint megmarad, annál kisebb a csont ásványi sűrűsége. Bár a menstruáció általában újraindul, amikor a testzsír megszerzett, a csontsűrűség soha nem tér vissza, a Journal of Clinical Endocrinology és Metabolism című cikk szerint. A folyóirat azt is jelenti, hogy az alacsony testzsírral és az amenorrhoeával rendelkező nők, mint például az anorexia nervosa, hétszer nagyobb valószínűséggel törést okoznak, mint az azonos korú, egészséges testtömegű nők.

A nagyon alacsony testzsírszint következményei messze túlmutatnak a reproduktív egészségen. Annak érdekében, hogy egy nő elérje az 5 százalékos testzsírt, a kalóriabevitel rendkívüli korlátozását igényli. Az ilyen nagyságrendű élelmiszer-korlátozás majdnem minden bizonnyal táplálkozási hiányosságokhoz, hajhulláshoz, vérszegénységhez, elektrolit-egyensúlyhiányhoz, kiszáradáshoz, éhezéshez, izomtömegvesztéshez és fáradtsághoz vezet: rendkívül alacsony testzsír gátolja az erek tágulását és növeli az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterinszintet, Mindkettő növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ha egy nő testzsír-százaléka 5 százalék alá csökken, akkor végül szívkárosodást, csonttöréseket, gyomor-bélrendszeri problémákat, a belső szervek zsugorodását, az immunrendszer rendellenes működését, az idegrendszer károsodását és az esetleges halált okozhatja.

A testzsír szerepe a nők egészségében

Az alacsony testzsír kezdeti tünetei

Csontvesztés a nem megfelelő testzsír miatt

Tápanyaghiány és szervi kár