Miért egy röplabda játékos visel egy másik mezét?

Kirsten Higareda, a “The Washington Post” szeptember 20-i kiadásában megkérdezett középiskola, tudja, milyen érzés kipróbálni a szabad helyet a röplabda nézők számára. A röplabda egyedülálló abban az esetben, ha egy csapat tagjának szüksége van arra, hogy a többi játékos tagjától eltérően színezzen egy mezt. A röplabda viszonylag új változása sok ember számára még mindig zavaró lehet.

Libero Definition

A libera elsősorban védő. Habár a liberos megengedett a szabályok szerint, hogy pontokat szerezzen, a játékosokra vonatkozó korlátozások megakadályozzák, hogy túl sértőek legyenek. Többnyire hátul helyezkednek el a hátsó vonalba, és kiaknák a potenciális pontokat a hosszú lövésekből, amelyek a neten találhatók. A liberosoknak olyan gyors reflexekkel kell rendelkezniük, mint a labdarúgás kapusa, valamint a képességek és az erős ásatási képességek ahhoz, hogy egy olyan labdát ragadjanak fel, amely egyébként egy pontot jelenthet a másik csapatnak.

Történelem

A libera egy viszonylag új helyzet a röplabdában. A “The Washington Post” szerint 1998-ban került először a nemzetközi játék, majd néhány évvel később a főiskolai röplabda, majd 2005-ben középiskolai röplabdában. A helyzet forradalmasította a röplabdázást, és a rali pontozással egyidejűleg integrálódott, ami lehetővé teszi, hogy a röplabda nem kiszolgáló csapatai pontokat szerezzenek. Ezek a változások gyorsították a röplabda-játékok ütemét, valamint az intenzitást, mert a pontozás bármelyik csapatnál bármelyik csapatnál jöhet.

Libero szabályok

Mivel a szabadságot csak egy backcourt védőnek kell felhasználni, nem szabad belépni a bíróság első felébe a lövések vagy blokkok támadására a másik csapatban. Azonban a bíróság hátsó felétől minden szükséges eszközzel elüthetnek, és ott helyezték el, hogy más játékosok közelebb kerüljenek a hálóhoz, anélkül, hogy a labda egy pontig vitorlázna mögöttük.

Cserék

A szabad lehet helyettesíteni vagy ki, mint bármelyik másik játékos. Azonban, amikor egy játékos jön ki a padról, hogy játsszon szabadon, az a személynek is kell viselnie egy olyan mezt, amely ugyanolyan színű, mint a kezdő szabad mez. Emiatt egyes ligáknak meg kell felelniük minden potenciális liberosnak, hogy a váltakozó mezben még a padon is. A liberos egyik előnye azonban, hogy nem számítanak a csapat helyettesítésének maximális elosztásának, és mentesülnek a rendszeres játékosforgatás alól.

szempontok

Bár a szabad pozíció védekezésre szorul, a játékosnak még mindig támadó képességekkel kell rendelkeznie ahhoz, hogy hosszú támadást indítson hátulról. Ezenkívül a játékosok az egyik játékból a másikba cserélhetők a szabad pozícióból, és ki lehetnek cserélve. Az egyetlen olyan jelölés, amely fontos a mez, és nem a játékban szereplő játékos pozíciója. A Libero kevésbé gyakori a verseny alacsonyabb szintjein, különösen az általános és a középiskolán.