Miért fontosak az ásványi anyagok a diétájához?

Az ásványi anyagok, mint a vitaminok, támogatják a normális növekedést és fejlődést. A szervezetnek szüksége van rájuk, hogy életfunkciókat hajtson végre. Kétfajta ásványi anyag létezik: makrominerális és nyomelemek. A makrominerálok, amelyek a szervezetben meglehetősen nagy mennyiségben szükségesek, tartalmaznak kalciumot, foszfort, magnéziumot, nátriumot, káliumot, ként és kloridot. A szervezethez nyomnyi ásványi anyagok is szükségesek, de kis mennyiségben. A nyomelemek közé tartoznak a vas, cink, mangán, réz, jód, fluorid, kobalt és szelén.

Kalcium, foszfor és magnézium

A kalcium, a szervezetben a legelterjedtebb ásvány, segít erős csontokat és fogakat építeni. Nagyon fontos szerepet játszik az izmok összehúzódásában és az idegi impulzus átvitelében, valamint az erek összehúzódásában és relaxálásában. Jó kalciumforrások közé tartoznak a tejtermékek, a leveles zöldségek és a kalciummal táplált élelmiszerek: A szervezetnek szüksége van a foszforra a sejtek és szövetek növekedéséhez, karbantartásához és javításához, valamint a DNS és az RNS létrehozásához – a genetikai építőkövei . Megtalálható a foszfor diófélékben, baromfiból, húsából, tojásból, halból és hüvelyesekből. A magnézium hozzájárul az energiatermeléshez, stimulálja az enzimeket és segít a kalciumszint egyensúlyában. Jó források magnézium közé tartozik a teljes kiőrlésű gabonák, fekete dió, mandula, kesudió és zöld leveles zöldségek.

Nátrium, kálium és klorid

Az izom- és idegfunkcióban játszott szerepe mellett a nátrium segít fenntartani a vérnyomást és a vér mennyiségét. Az asztali só vagy a nátrium-klorid a leggyakoribb típusú nátrium. A nátrium természetesen olyan élelmiszerekben is előfordul, mint a zeller, a tej és a cékla. A kálium egy elektrolit, ami azt jelenti, hogy segít áramot vezetni a szervezetben. Az ásvány az egészséges szív-, emésztési és izomfunkciókat is támogatja. Minden hús, lazac, lepényhal, tőkehal és hüvelyesek jelentős mennyiségű káliumot, valamint tejtermékeket és sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaznak, a klorid segít fenntartani a testfolyadékok megfelelő egyensúlyát. Néhány példa a jó klorid tartalmú élelmiszerekre: hínár, saláta, olajbogyó, rozs és paradicsom.

Vas, cink, mangán és réz

A vas a hemoglobin szerves részét képezi, amely a vörösvértestekben megtalálható, amelyek oxigént szolgáltatnak a test szöveteihez. A vasban gazdag élelmiszerek közé tartozik a tojás, a bab, a leveles zöldség és a szárított gyümölcs. A cink egészséges immunfunkciót támogat és hozzájárul a sejtek növekedéséhez. A diófélék, a hüvelyesek, a marhahús és a sertéshús nagy mennyiségű cinket kínálnak, a szervezet a kötőszöveteket, a nemi hormonokat, a csontokat és a véralvadási tényezőket mangán segítségével teszi. A mangán legjobb élelmiszerforrásai közé tartoznak az ananászok, a búzacsíra, a teljes kiőrlésű gabonák, a diófélék és a magok. A réz segít az immunrendszer és az idegsejtek egészséges megőrzésében. Ez megtalálható a tenger gyümölcsei, orgona húsok, fekete bors, hüvelyesek, gyümölcsök és zöldségek.

Jód, fluorid és szelén

A jód segít a szervezetben a pajzsmirigyhormonok kialakulásában, amelyek fontos szerepet játszanak a normális növekedésben és fejlődésben. A jódot tartalmazó élelmiszerek közé tartoznak a lima babok, a szezámmagok, a spenót, a svéd cseresznye, a zöld karikák és a nyári squash. A fluorid csökkenti a fogszuvasodás gyakoriságát és segít a csontszerkezet fenntartásában. Bár a fluoridot leginkább fluorozott vízből nyerik, a tenger gyümölcseiben, zselatinban és teaben is megtalálható. A szelén alapvető szerepet játszik a pajzsmirigy működésében és segít az immunrendszer működésének javításában. A sörélesztő, a vaj, a fokhagyma, a napraforgómag, a brazil dió és a búzacsíra jelentős mennyiségű szelént tartalmaz.