Miért túl sok lipidet fogyaszt az Ön számára?

A lipidek, amelyeket általában zsíroknak neveznek, nagy mennyiségű szerves, vízben oldhatatlan molekulák, amelyek számos élelmiszerben jelen vannak és természetesen előfordulnak a szervezetben, Paul Insel és munkatársai szerint a “Táplálkozás” szerint. Bár a lipidek fogyasztása étrendi Mivel a zsír fő összetevője a sejtmembránnak, a vérnek és a testfolyadékoknak, ezeknek a vegyületeknek a feleslegessége káros hatással lehet az egészségére.

Túl sok lipidfogyasztás kardiovaszkuláris szövődményekhez vezethet. A telített zsír különösen ártalmas, mivel magas vér koleszterinszintet okozhat, ami a MedlinePlus szerint az artériás keményedést, a szívbetegséget és a stroke-ot eredményezi. Az American Heart Association (AHA) azt állítja, hogy a zsíros húsok, a vaj, a tejszín, a tej és más tejtermékek nagy mennyiségben tartalmazzák a telített zsírt. Ezen élelmiszerek bevitelének minimalizálása jelentősen csökkentheti a koleszterinszintet.

A lipidekben gazdag étrend elhízáshoz vezethet, az “Élelmiszer-tényezők az egészségmegőrzéshez” szerint. A járulékos anyagcsere-rendellenességek a napi többlet zsírbevitelnek is köszönhetők. Ellentétben a csomagolás néhány extra font, az elhízás túl sok testzsír, amely pusztítást okozhat a szervezetben. Még a súlyának 5% -tól 10% -ig történő elvesztése gátolhatja bizonyos betegségek kialakulását, a MedlinePlus szerint.

A magas zsírtartalmú étrend növeli az olyan betegségek kockázatát, mint az ízületi gyulladás, egyes rákos megbetegedések és cukorbetegség, a MedlinePlus figyelmeztet. Ha elhízott vagy, nagyobb a kockázata a 2-es típusú cukorbetegségnek, amely általában a magas koleszterin- és trigliceridszinteket tartalmazza, a MayoClinic.com szerint. A részlegesen hidrogénezett olajok, valamint a lipidek formájában megjelenő transzzsír különösen káros a testére. Ez növeli az alacsony sűrűségű lipoproteint vagy a rossz koleszterint, miközben csökkenti a nagy sűrűségű lipoproteint vagy a jó koleszterint.

Az AHA naponta 25-35 százalékos zsír bevitelét javasolja, és mindössze 7 százalék telített zsírból származik. Mivel a zsír az egészséges táplálkozás fontos összetevője, a “jó” fajták, mint az egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírok fogyasztása ideális mérsékelten. Bár ezek a vegyületek “jóak”, mégis olyan zsírok, amelyek súlygyarapodáshoz és a kapcsolódó lipid-állapotokhoz vezethetnek.

Kardiovaszkuláris szövődmények

Elhízottság

Megnövekedett a betegség kockázata

Ajánlott zsírmutatók