Milyen előnyökkel jár a tőkehal májolaj a gyermekek számára?

A modern anyák nem tartanak zsákmányt a májhéj-olajban a szekrényükben, de a mamák a múltban valami olyasmit is kaptak, amikor erőt adott a gyermekeiknek egy csésze olajból. Természetesen mindig kérdezze meg gyermeke gyermekorvosát, mielőtt tőzérmájolajat adna, de számos előnye van, amelyet fontolóra vehet.

Impresszáns A-vitamin és D-vitamin

A csukamáj az A és D vitaminok jó forrása, két olyan tápanyag, amelyre a növekvő gyermekeknek szüksége van. Egy evőkanál csukamájolaj 4,080 mikrogramm A-vitamint tartalmaz, amely több mint bármelyik korú gyermek, egész nap. Az A-vitamin elengedhetetlen a sejtek növekedéséhez és a gyermek szemének, szívének, tüdőjének és veséjének egészségéhez. Ugyanaz az evőkanálnyi tőkehalmájolaj is 1,360 nemzetközi egységnyi D-vitamint szolgáltat, ami több mint 400-600 olyan nemzetközi egység, amelyet naponta a gyermekek kellenek. A D vitamin fontos a gyermekkorban, mert segít a szervezetnek felszívni a kalciumot az erős csontok számára.

A telítetlen zsírok egy másik plusz

A csukamájolaj a telítetlen zsírok jó forrása, kb. 6,4 gramm per evőkanál. Ezek közül néhány zsírok omega-3 zsírsavak formájában vannak, amelyek jóak a gyermeke szívében, a 2008-as cikk a Medscape Journal of Medicine című kiadványában foglaltak szerint. Az Omega-3 zsírsavak védik a szív egészségét a jó koleszterinszint emelésével és a trigliceridek csökkentésével.

A gyerekek egészségesebbek lehetnek

A gyermekburok májolajának megadása elősegítheti az immunrendszer fellendítését és egészségesebbé tételét. A “Medscape Journal of Medicine” szerint az A-vitamin a tőkehal-olajban megvédi az immunitást. A 2010-es cikk a “Journal of the American College of Nutrition” című cikkében megállapítja, hogy a tőkehal májolaj csökkentheti a felső légúti betegség kockázatát a téli hónapokban is. A tőkehal májolaj szerepe lehet a középső fülfertőzések megelőzésében is, a Mount Sinai New York Eye és Ear Infirmary szerint.

Ön vagy nem?

A napi dózisú tőkehal-májolaj egyik kockázata az, hogy túl sok A-vitamint vesz fel. Mivel az A-vitamin zsírban oldódik, a gyermeke a májban felesleges mennyiségeket tárol. A gyermekeknél az A-vitamin felső határa 600 és 2800 mikrogramm között van, az életkoruktól függően, ezért fontos, hogy beszéljen gyermekével az orvosával, mielőtt a csukamájolajat adta. Ezek az olajok más mellékhatásokat is okozhatnak, például gyomorhurut vagy rossz lehelet, és ezek további okai az orvos jóváhagyásának.