Mit csinál a maltodextrin a testtel?

A maltodextrin természetes növényi keményítőkből származik, amelyeket rendszeres maltodextrin vagy rezisztens maltodextrin előállítására dolgoznak fel. A két típus közötti különbség ismerete azért fontos, mert mindegyik más hatással van a testedre. A rendszeres maltodextrin kalóriát biztosít, és emészthető, mint bármely más cukor, míg a rezisztens maltodextrin hasonló az étkezési rosthoz.

A maltodextrin előállításához a kukoricából, rizsből vagy burgonyából származó keményítőt kivonják és enzimekkel vagy savas savakkal kezeljük, amelyek a nagy keményítőmolekulákat kisebb darabokra csepegtetik. Ezután a keményítőt megszárítjuk, hogy fehér por alakuljon ki, amely nem feltétlenül íze vagy íze enyhén édes, a márkanévtől függően. Ezt a típusú maltodextrint kiegészítőként használják, és ömlesztett vagy sűrítő anyagként hozzáadják az élelmiszerekhez, a második típusú maltodextrin-rezisztens maltodextrin – ugyanazzal a keményítővel és kezdeti kezeléssel kezdődik. Ezután átmegy egy másik lépcsőn, amely megváltoztatja a cukormolekulák közötti kötéseket. Ez a változás rendszeres maltodextrint vált egy olyan keményítővé, amely ellenáll az emésztésnek, ezért nevezik rezisztens maltodextrinnek.

A normál maltodextrin egy könnyen emészthető cukor, amely 4 kalóriát tartalmaz grammonként. A sportitalok és kiegészítők összetevőjeként segít fenntartani az energiát az állóképesség során. Az intenzív aktivitás után újratölti a cukor tárolóit is az izmokban a felépülés során, a maltodextrin javíthatja az atlétikai teljesítményt. Amikor a mountain bike versenyzők 20 perccel fogyasztották a maltodextrin italokat, mielőtt teljesítménytesztet készítettek, körülbelül 26 másodperccel leborotváltak minden körben, mint a versenytársak, akik ivották a gyümölcslevet.

A rezisztens maltodextrin a gyomorban és a vékonybélben áthatolatlanul áthatol, majd baktériumok fermentálódnak a vastagbélben. Az erjesztés kis mennyiségű energiát és rövid láncú zsírsavakat termel, amelyek segítik a vastagbél falában lévő sejtek egészséges állapotát és csökkentik a vastagbélrák kockázatát. Az oldható rostok és a rezisztens keményítő erjesztése természetesen gázt termel. Ha túl sok oldható rostot eszel egyszerre, az előállított gáz mennyisége kellemetlen puffadást és hasi fájdalmat okozhat. A rezisztens maltodextrin csökkenti a gáz túlzott esélyét, mert a baktériumok lassabban fermentálják, mint az oldható rostokat.

A rendszeres maltodextrin gyorsan belép a véráramba, ami azt jelenti, hogy jelentős vérnyomáscsökkenést okozhat. A kis mennyiségű maltodextrin nem jelent problémát. Például a cukorhelyettesítőkhöz hozzáadott mennyiség nem növelheti a vércukorszintet: A maltodextrin hatása csökkenthető a rost, a fehérje vagy a zsírok együttes fogyasztásával, mert lassítja a szénhidrát felszívódását, de ha cukorbeteg vagy, Beszéljen az egészségügyi szolgáltatóval a maltodextrin-kiegészítők használata előtt.

Az energiaszükségletet és a sportolók utáni gyógyulást támogató maltodextrin magas kalóriatartalmú. Valójában néhány márkát elősegítenek a súlygyarapodáshoz. Ha a súlygyarapod nem a célod, legyen óvatos az Ön által fogyasztott mennyiségnél. A maltodextrin porának egy adagja 100-250 kalóriával vagy annál több lehet, a márkanévtől és a kiszűrt por mennyiségétől függően.

Kétféle maltodextrin

Boost Energia és Hydradtion

A bélbetegség védelme

Óvakodj a vércukor tüskékkel

A súlygyarapodás elősegítése