Mit enni alacsonyabb LDL koleszterin gyorsan

Az LDL vagy az alacsony sűrűségű lipoprotein a szívinfarktus és a stroke kockázatának legjobb mércéje, még inkább, mint az összkoleszterin, az American Heart Association szerint. Az optimális LDL-koleszterin szint 100 milligramm / deciliter alatt van. A kockázati tényezők korlátozása, például a dohányzás, az egészséges táplálkozás és a rendszeres edzés után segíthet az egészséges LDL-szint elérésében. Ezen kívül számos speciális táplálék és kiegészítés található, amelyek segítenek az LDL-koleszterin csökkentésében.

Bump up a szál

Az oldható rost az egyik leghatékonyabb eszköz az LDL koleszterinszintjének csökkentésére. Ez azért van, mert kötődik a koleszterinhez, és hatékonyan eltávolítja az emésztőrendszert, mielőtt a szervezetben keringhet. A bab különösen gazdag az oldható rostokban. Egyéb ételek, amelyek oldható rostot tartalmaznak, a zab, az árpa és más egész szemek. Bizonyos gyümölcsök tartalmaznak egy másik típusú oldható rostot, pektint, ami szintén csökkenti az LDL-t. Ezek közé tartozik az alma, a citrusfélék, a szamóca és a szőlő.

Diófélék és olajok

A diófélék és olajok fontos zsírokat tartalmaznak, amelyek ellensúlyozhatják az LDL-koleszterin felhalmozódását. A “Táplálkozás, anyagcsere és kardiovaszkuláris betegségek” című, 2005-ben publikált tanulmány megállapította, hogy a diófélékhez kapcsolódó koleszterinszintcsökkentő hatás elsősorban zsírsavprofilja. A kutatók összehasonlították a diófélék koleszterinszint-csökkentő hatását olyan gabonafélékkel, amelyek káposztaolajat tartalmaztak. Arra a következtetésre jutottak, hogy mind a 30 gramm diófélék, mind a repceolajjal készült gabona képes csökkenteni a teljes és az LDL-koleszterinszintet. Az olyan diófélékhez hasonló zsíros savprofilokhoz hasonló ételek, mint például az olajok, hasonló hatásokkal bírnak. A Linus Pauling Intézet szerint egy hüvelykes hüvelyes adag legalább heti ötszörösével összefüggésben jelentősen alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata. A Chooseapp.org megjegyzi, hogy a diófélékben, halakban, főzőolajokban és salátaöntetekben talált olajok napi jutalma 5-7 teáskanál felnőtteknek.

Psyllium Husk

Egyszerű megoldás, hogy nagy mennyiségű oldható rostot kapjunk egy ülőhelynél, fontold meg a szálas kiegészítőket. Különösen, a psyllium husk kiegészítők kimutatták, hogy nagyon hatékonyan csökkenti az LDL koleszterinszintjét. A Phytomedicine-ban 2008-ban közzétett tanulmány szerint a psyllium husk csökkentette az LDL-koleszterinszintet három héten át tartó kiegészítés után. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a psyllium husk alkalmas terápiás lehetőség a koleszterinszint csökkentésére olyan betegeknél, akiknek enyhe vagy közepesen magas koleszterinszintje van.

Zsíros hal és fokhagyma

A zsíros halak csökkenthetik az LDL koleszterinszintjét és a triglicerideket, ha hetente két-három alkalommal fogyasztják a hús helyett. Az intelligens választék közé tartoznak a lazac, a germon, a makréla, a szardínia és a hering. Emellett a halban lévő omega-3 zsírok segíthetnek megvédeni a szíveteket. A fokhagyma egyedülálló abban, hogy segíthet megakadályozni az LDL koleszterin oxidációját. A 2001-es Journal of Nutrition című kiadványban megjegyezték, hogy csak az oxidált LDL, nem pedig a natív LDL elősegíti az érrendszeri zavarokat. A cikk szerint az emberekben fokhagyma-kiegészítés segíthet megakadályozni az atherosclerosist vagy az artériák keményedését a plakk felépítésével, az LDL oxidáció fokozott ellenállásával.